ОХРИДСКИ ПРОЛОГ

Пролог је “јединствена и беспримјерно драгоцјена књига у цијелом православном свијету“, свједочи преп. Јустин. Ријеч „пролог“ је синаксар или скраћени зборник, који свој смисао и значење носи од грчке ријечи „прологос“, што значи предговор, у овом случају предговор или „увод“ у живот светих тј. у „Житија светих“.

Поштовани,
постављањем текста књиге “ПРОЛОГ“ светог владике Николаја, квалитет ове странице jе знатно побољшан. У жељи да посјетиоци исте имају могућност да се упознају са распоредом читања Светог писма на богослужењу, као и да прегледају галерију икона, уз текст књиге су постављене иконе празника и светих, као и распоред читања Светог писма на Св. литургији. Ту је још један додатак – страница са житијем српских новомученика и светитеља. Добронамјернима неће сметати то што се у фасцикли “ОХРИДСКИ  ПРОЛОГ“ налази све наведено (Пролог  и  др.). Исто ће бити на обострано задовољство, а на духовно узрастање и спасење оних који буду читали написане ријечи и у дјело проводили искуство и дјело СВЕТИХ.

Напомена: Распоред читања дневног житија постављен је по јулијанском календару (старом). Тако 01. јануар (на страници) одговара 14. јануару (види КАЛЕНДАР).
Захваљујем брату у Христу, Братиславу Перошевићу, на помоћи у завршетку овог Богоугодног дјела.

Милорад Вујић, протонамјесник

МЈЕСЕЦ

  1. јануар
  1. фебруар
  1. март
  1. април
  1. мај
  1. јун
  1. јул
  1. август
  1. септембар
  1. октобар
  1. новембар
 1. децембар
  • Житије српских новомученика и светитеља

РАСПОРЕД  ЧИТАЊА  СВЕТОГ  ПИСМА  НА  СВЕТОЈ  ЛИТУРГИЈИ

– Саборник дванаест мјесеци или распоред читање Светог писма на Светој литургији у дане празновања Празника и светих уписан је по датуму празновања уз житије. На овој страници је распоред читања Светог писма у недјељном кругу.