Духовник

Литургије св. Василија Великог и св. Јована Златоустог су по свом току исте, јер свештенослужитељи изговарају исте ријечи којима се моле Господу и воде вјерне кроз молитву.Ове Свете литургије имају три дијела, а то су: проскомидија, литургија оглашених и литургија вјерних.
– Проскомидија је припремни дио Свете литургије и врше је свештенослужитељи без учешћа вјерних.
– Литургијгија оглашених …
– Литургија вјерних …

У Православној цркви, у наше вријеме, служе се ове литургије: св.Василија Великога, св. Јована Златоустог и св. Григорија Двојеслова (пређеосвећених дарова).

Богослужбена лица су епископ, свештеник и ђакон. Сваки од наведених чинова има одређену одеждуБогослужбена лица су епископ, свештеник и ђакон. Сваки од наведених чинова има одређену одежду, чији комплет чини неколико дијелова исте. Потпуно одјејаније или комплетну одежду облаче на Светој литургији, а за друга богослужења и свештенорадње облаче одређени дио одежде. Лица која помажу свештенослужитељима (чтеци …) могу носити стихар.

Богослужбене књиге су књиге које користимо у дневном кругу богослужења, а то су: Јеванђеље, Апостол, Псалтир, Служебник, Требник, Минеј, Октоих, Часослов, Типик, Триод …

Под литургичким или црквеним предметима подразумјевамо сасуде и предмете који су потребни за вршење свете литургије. То су: дискос, путир, звјездица, кашичица, копље,покривачи, антиминс, губа, кадионица.
> Дискос је тањир са постољем на коме се на светој литургији узноси и освећује хљеб у истинито тијело Христово.
> Путир је чаша у којој се на литургији узноси и освећуjе вино помјешано са водом, у крв Христову. Чашу је први употријебио Господ Христос на Тајној вечери када је установио свету тајну причешћа.
> Звјездица је направљена од двије металне траке. Исте су савијене полукружно и спојене унакрст, а на мјесту споја има крст. Она представља звијезду која водила мудраце на поклоњење Богомладенцу Христу.
> Копље користе свештенослужитељи за вађење честица из просфоре (хљеба са утиснутим печатом)
> Кашичицом се причешћују вјерни.
> Покривачима се прекривају дискос и путир.
> Антиминс (платно са сликом Христовог погреба)
> Губа је сунђер којим се скупљају мрве св. хљеба на дискосу и антиминсу.
> Кадионицу користимо за кађење …

Може ли се читање правила прије св. причешћа довршавати за вријеме Св. Литургије?

Које је најважније богослужење? Најважније богослужење је СВЕТА ЛИТУРГИЈА. На истој примамо свету тајну причешћа – сједињујемо се са самим Господом Исусом Христом.

У Православној Цркви, православном свештенику је то забрањено. У житију Светог Јоасафа Белгородског читамо да један свештеник није могао да умре због тог греха, и тек пошто се покајао Светом Јоасафу и овај му отпустио грех, могао је да умре.

Шта је Богослужење? Богослужење је служба – молитва Богу, коју вршимо према црквеном правилу. У Богослужењу учествују свештенослужитељи и народ. Смисао богослужења је спољашње изражавање унутрашње религије поштовања Бога, унутрашње подизање Богу и божанским стварима и остварење сједињења са Богом. Богослужењем се унутрашње поштовање Бога кроз спољашње облике: ријечи, радње свештенослужитеља и њихову символику.