ДОГАЂАЈИ

У јесен 2015. год. почели су радови на уређењу фасаде храма Св. Василија Острошког, као и оштећења на лиму (кровна констрикција). ЦО је узела кредит да би завршила неке од неопходних радова. Недостатак средстава не дозвољава да буде завршен посао на цијелој површини фасаде. Тако ће у првој фази бити завршени радови на звонику и зидовима до апсида. Надамо се да ће у скором времену бити прилике да отпочне друга фаза радова, када бисмо завршили послове на уређењу куполе и зидове на апсидама и олтарском дијелу храма.

ЦО је набавила три нова звона, која ће током радова на уређењу фасаде на звонику бити постављена тј. замијенити постојеће звоно. Звона су укупне тежине 1.050 кг (600+300+150). Једно од ових звона је дар православе омладине Источног Сарајева.

Током протекле двије године било је више промјена у братству храма Светог Василија Острошког у Добрињи. Тако је ове, 2015. год. о. Јадрана Даниловића замјенио о. Миливоје Старовлах, а о. Борислава Ливопољаца замјенио је о. Данило Дангубић. Од недавно је формирана још једна парохија и на исту је постављен о. Видак Вујадиновић.
Братство храма чине:
Прва парохија: протојереј Милорад Вујић,
Друга парохија: протојереј Миливоје Старовлах,
Трећа парохија: јереј Данило Дангубић,
Четврта парохија: јереј Видак Вујадиновић.
Парохијски ђакон Владислав Ковач.
Братству је придодат о. Нико Мојсиловић (без парохије).

Свети Сава, први архиепископ и просветитељ српски, прослављен је и ове године богослужењима, славским обредима и пригодним програмима у храмовима и школама на простору Источног Сарајева.
Прослава Светог Саве у храму Светог Василија Острошког у Добрињи отпочела је вечерњим богослужењем уочи празника.
На сам празник…

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 12. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ – При Управи парохије которачке, односно храму Светог Василија Острошког у Добрињи у Источној Илиџи, од половине јула 2011. године постоји шаховска секција, која је прерасла у Омладински шаховски клуб (ОШК) “Мат“.
“Жеља да се такмичимо или учествујемо у активностима које проводе Шаховски савез Републике Српске…

Свештенство храма Светог Василија Острошког у Добрињи – Источно Сарајево и православна омладина окупљена око овог храма данас су у парохијском дому организовали креативне радионице за више од стотину ученика 3. и 4. разреда основних школа поводом 20. новембра – Међународног дана дјетета и великог православног празника Сабора Светог Архангела Михаила.
Дјеца из основних школа …

Управа парохије которачке је у понедјељак, 14.07.2014. год. у порти храма Светог Василија Острошког у Добрињи организовала дружење младих са простора Источног Сарајева. Вишечасовни програм је почео представљањем неколико пројеката рада са младима, као и активности школе иконописа. У насставку је слиједио забавни дио програма, у којем је наступило више извођача, који су учинили да дружење протекне у пријатним расположењу. Хор ”Слога” из Сарајева је извео неколико композиција духовног садржаја, а затим је први јавни наступ имао дует Харт и С. Мојсиловић. Они су уз пратњу гитара извели велики број хитова забавне музике. Музички дио програма завршио је Б. Вујић (са неколико балада).
Намјера је да сличних дружења младих у порти нашег храма буде више, а поготово током љета. Током пригодног обраћања сабранима, о. Милорад Вујић је навео да осим школе иконописања и школе шаха, ускоро треба да заживе секције које ће окупити омладину која би учила да одговара на богослужењима, дјевојчице које би училе да везу… Подсјетивши да нас Божија и црквена заповјест обавезују на заједницу и учешће на богослужењима, он је позвао младе да се активно учествују у богослужењима, као и да се укључе у све оно што буде организовано у светом храму и ван њега. Имамо многе друге догађаје, али један од њих је онај где дамо бесплатне купоне од https://instantnodeposits.com за оне који имају мање среће. Имају прилику да победе на великом месту и волимо срећу коју доноси људима и чини их јединственим. Ако имате такве шансе данас, само кликните на везу и добијете своје данас.

Поклоничка путовања нас на тренутак отргну од свакодневнице, духовно укрепе и поврате вјеру. То је разлог што је истих у кратком временском периоду било више.
– По дугогодишњој пракси, Управа парохије организује поклоничко путовање светињи манастира Острог у понедјељак и уторак по прослави славе Храм Светок Василија Остроског. Тако смо дводневно путовање извршили 19. и 20. маја 2014. год. У одласку и повратку смо се поклонили светињама ман. Пива, Тврдош, Херцеговачка Грачаница и Житомислићи.
– Манастир Ћелије је поводом ископавања и смјештања у кивот моштију преподобног Јустина ћелијског био мјесто молитвеног сабрања вјерника из цијелог свијета. Поменутом чину и молитвеном сабрању, одржаном 14.06.2014. год. приступи и велики број наших вјерника.
– У недјељу, 29.06.2014. год. Његова светост патријарх српски г. Иринеј је, уз саслужење више епископа, свештеника, ђакона… извршио свјештање храма у Вишеграду – локалитет Андрић град. Поменутом чину свјештања храма и Светој литургији присуствовало је и молитвама учествовало 50 наших вјерника.

У суботу, 12. маја 2012. год. прослављена је слава храма Св. Василија Острошког у Добрињи. Свету литургију је служило шест свештеника и један ђакон. Храм је био мали да би примио све оне који су са простора И. Сарајева и шире дошли да принесу своје молитве Чудотворцу и једном од најпоштованијих светитеља у нашем народу. Кум славе је био Спасоје – Пајо Шеховац, унук Вукана Шеховца, дародавца земљишта на којем је саграђен храм.